Hermoston yksi stressaaja on liian kova treeni

25.04.2023

Hermoston yksi stressaaja on liian kova treeni eli liian kovalla sykkeellä tehty treeni, josta ei palaudukaan pelkästään nukkumalla tarpeeksi. Ylikunto tarkoittaa, että kehon hermosto sekä hormonitoiminta ovat häiriintyneet eivätkä välttämättä palaudu normaaliksi pienenkään rasituksen jälkeen.

Stressitilanteessa kortisolitaso nousee kuten myös rankan kuormittavan liikunnan aikana. Liikunta hellii aivoja ja mieltä, liike on lääke. Liian kuormittava ja rankka treeni taas lisää stressikuormaa.

Esimerkiksi rauhalliset kävelylenkit luonnossa ovat hyviä stressinpoistossa. Tärkeää on tehdä sitä mikä tuntuu itsestä hyvältä, liikunnassakin.

Tutkimukset viittaavat siihen, että liikunta missä tulee tehtyä aerobista treeniä, on hyväksi, myös koska hapenottokyky paranee. Rauhalliset liikuntalajit kuten venyttely ja jooga sekä meditointi ja rentoutusharjoitukset auttavat kehoa elpymään. Stressaantunut keho on usein jännittynyt ja kireä. Venyttely palauttaa liikkuvuutta, poistaa kireyttä ja samalla kudosten aineenvaihdunta vilkastuu. 

Kannattaa ottaa lisäksi päivittäiseen käyttöön hyvä terveellinen tarpeeksi proteiinia ja kasviksia sekä marjoja sisältävä ruoka sekä hyvät lisäravinteet ja juoda tarpeeksi vettä.