Huonolaatuinen uni, eikä!

01.05.2023

Stressi aiheuttaa unettomuutta, nukahtamisvaikeuksia, nukkumiskatkoksia ja syvän unen vaiheen lyhyyttä.

Huonoon nukkumiseen vaikuttaa myös muut tekijät mitkä ovat jollain tavalla negatiivisia taikka haittaavat terveyttä. Tällaisia asioita voi olla esim. stressivatsa jonka takia saatat herätä useita kertoja yössä, taikka huonolaatuinen tai vähäinen syöminen päivällä, joka voi aiheuttaa nälkää taikka janoa mikä valvottaa. Kun ruoka vatsassa ummettaa tai on löysällä, kukapa siinä hyvin nukkuisi. Tämä tilanne voi tulla eteen esimerkiksi, kun ruoka ei sula kunnolla ja huonosti sulanut ruoka vaivaa elimistössä turhana taakkana. Ruoansulatus hidastuu stressissä entisestään eli jos on muutenkin herkkä vatsa, kannattaa miettiä tarkkaan stressitekijöitä ja niiden minimoimista.

Uni on tärkeä aktiivinen ja fysiologinen prosessi, johon liittyy hermosto, välittäjäaineet sekä hormonaaliset tekijät. Uni huolehtii meistä ja valmistaa meidät seuraavaan päivään.

Vinkki: Kun urheilet vähintään puoli tuntia päivässä säännöllisesti, voi hyvälaatuisen unen määrä kasvaa huomattavasti. Kun lisäksi syöt terveellisesti voi hyvälaatuisen unen määrä kasvaa normaaliksi ja olla palauttavaa unta.

Voit nukkua rauhassa ensi yönäkin kokonaiset 8 tuntia sekä venytellä ennen ylös nousemista monta pitkää minuuttia.

Jos et saa moneen peräkkäiseen yöhön unta, ota yhteyttä lääkäriisi.