Traumoista tähän päivään
Olen sitä mieltä lukemanikin perusteella, että ei saisi liikaa tuijottaa diagnooseja tai luottaa itse pelkkään diagnoosiin. Enemmän kuitenkin merkitsee aina ihmisen oma kokonaisvaltainen tunne omasta itsestään. Traumoista sanotaan, että ne ovat sitä voimakkaimpia taikka hankalimpia mitä varhaisessa kehitysvaiheessa niitä on henkilö joutunut kokemaan. Mutta hyvin vaikeita asioita ja traumoja voi joutua kokemaan missä tahansa iässä ja ne voivat olla pahimmillaan invalidisoivia.
Kirjassa: What happened to You? Convesations on trauma, resilience and healing. Perry and Winfrey. 2021, puhutaan kolmista erilaisista traumaoiretyypeistä eli ns. intrusive eli tungettevat oireet, avoidant eli välttelevät oireet sekä kolmantena depressive eli masentunut oireisto. Nämä kaikki ovat posttraumaattisia eli trauman jälkeisiä oireita, jotka eri yksilöillä korostuu eri tavoin. On kuitenkin vielä neljäs oireisto, jossa herkistynyt stressinsietojärjestelmä on yliaktivoitunut.
Surullisuus, mielenkiinnon menettäminen asioita kohtaan, syyllisyyden tunne, negatiivisuus yleisesti asioita kohtaan ja esimerkiksi kokonaisvaltainen tai osittainen väsymystila, ovat stressioireistoa. Kuulemma esimerkiksi ADHD-oireet voidaan sekoittaa näihin stressiperäisiin oireisiin eli voi ollakin, että ADHD diagnoosi on väärä. Henkilön kannattaa tästä syystä myös tarkastella omaa tilannetta kokonaisvaltaisesti, mikäli tällaisia oireita havaitsee itsessään.
Aivot ovat kuitenkin mukautuvat ja siksi parantuminen ja toipuminen traumoista on mahdollista. On muistettava, että psykosomaattinen kipu on todellista, eikä siitä saa aliarvioida. Kaikki elimistön prosessit vaikuttavat toisiinsa eli ihminen on kokonaisuus.
Itse lähtisin korjaamaan myös traumaattista kehoa ravintoterapialla ensisijaisesti tai ainakin suosittelen ensiksi terveystarkastusta missä tarkistetaan vitamiini- ja hivenainetasapainot kohdilleen- sen jälkeen, kun keho saa energiaa ja voimaa yksilöllisesti parhaasta ruokavaliosta sekä lisäravinteista, voidaan alkaa korjaamaan mielen asioita. Ja tietysti aina asiakkaan ehdoilla sekä sen ymmärtäen, että terapeutti ei poista oireita. Asiakkaan mieli tekee tuon työn.
Kirjoitan aiheesta lisää myöhemmin. <3